Västgötaspetsen

Full fart!

Varför just västgötaspets?

Finns nog tusen orsaker till att du just borde välja en västgötaspets, men här kommer några;

Det är en frisk ras, en lagom stor hund, får plats i bilen, blåser inte iväg när det stormar. Går bra att ha med sig i princip över allt. Stabil. Super som familjehund. Går bra att ha lös. Perfekt sällskap på ridturen eller skogspromenaden. Vallinstinkten gör att de gärna vill hålla koll på sina familjemedlemmar och håller sig vid din sida. Är en trogen vän helt enkelt.

Att vara med husse eller matte en hel dag ute eller vara med på jobbet är toppen, men är det en "slappardag" hemma, så går det bra det också. Att ligga i soffan på kvällen med familjen och gosa är superhärligt!

Västgötaspetsen är en jämförelsevis frisk ras. Räkna med att du skaffar dig en vän för många år fram över! Inte ovanligt att de blir över 14 +.

En vanlig fråga är om det är en skällig ras. Då brukar jag svara att det blir vad man gör det till. Våra hundar skäller när någon ringer på dörren eller om en bil kommer på gårdsplanen på landet. Det är en gårdshund och meningen har varit att hunden SKA skälla om något misstänkt dyker upp. Därför är det viktigt att man tidigt lär valpen när det är fel att skälla. Även om man inte bryr sig själv om att hunden står och skäller, kanske inte grannar/människor i närheten uppskattar det.

Att umgås med andra sorters djur brukar gå bra, inom familjen. Därmed är det inte sagt att grannens katt går säker......

Är väl ingen vatten hund direkt, men varma dagar går det an. En del älskar säkert att bada.

Fäller sin päls, fram för allt underullen, två gånger om året. Ibland väldigt mycket (under ca en vecka) och vissa gånger lite mindre.

Västgötaspetsens ursprung tror man finns långt tillbaka. Redan på vikingatiden och kanske tom före det tror man att de små grå gjorde människan sällskap. Rasen har sedan fungerat som boskapsvallare och bäst med kor. Vallanlagstest brukar genomföras flera gånger per år på olika ställen i landet av Special Klubben för Västgötaspets; SKV. Info finns på SKVs hemsida.

Rasen höll på att dö ut på 40-talet men räddades av ffa två personer; Björn von Rosen och Karl Gustav Zettersten. Det är vi många som är tacksamma och lyckliga över.

Egentligen finns det bara ett enda problem med rasen och det är att om man skaffar en...blir det snart två. Har man två kan man lika gärna ha tre osv🙂.

Välkommen till oss!

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Rolf Ahlström | Svar 09.05.2019 13:23

Trevlig och bra introduktion.
Jag ensamstående pensionär på 79 år, fysiskt i bra form, går 10 km utan problem. Bor nära natur. Bedömmer ni hunden lämplig för mi

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

21.01 | 14:49

Good day!
My name is Margaryta. I am from Ukraine
I am just wondering, how can i buy sweet Västgötaspets? Thank you

...
08.11 | 09:47

Hi,
my name is Andrea and I’m living/working in Switzerland (Basel).
Me and my girlfriend would love to adopt a Västgötaspets puppy.
Any availability? Thanks

...
09.10 | 20:36

Hejsan
Alla valpar i denna kull är tingade.
Mvh Ann-Katrin Stenkvist

...
09.10 | 18:47

Är intresserad av en tikvalp. Är instruktör sedan många år, utbildat instruktörer, men inte nu. Tävlat bruks och lydnad med bra resultat.

...
Du gillar den här sidan